În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti (Moldova şi Ţara Românească).
Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, după ce, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 domn al Munteniei.
În Brăila, începând cu ora 11.00, la Monumentul domnitorului Al. Ioan Cuza, de pe bulevardul care îî partă numele, a avut loc un Ceremonial militar, trecerea în revista a gărzii de onoare intonarea imnului de stat și un program artistic susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila, interpreta de muzică populară Maria Ciocan și Grupul Folcloric de dansuri populare Pandelașul.
Evenimentele s-au încheiat cu depunerea unor buchete de flori la monumentului domnitorului Cuza și defilarea Gărzii de Onoare.
Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este „actul întregii naţiuni române”, a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoaşterea internaţională a Unirii şi măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obţinerea şi recunoaşterea independenţei României şi la îndeplinirea idealului naţional de unire a tuturor românilor în 1918.