Poemul “Un răsunet” a devenit imn sub titlul “Deșteaptă-te, române!”, reușind să-și câștige gloria datorită mesajului mobilizator și plin de energie pe care îl conține.
Cântecul a devenit foarte apreciat de către români încă din 1848. Versurile imnului le-au inspirat românilor încredere și curaj în timpul momentelor cruciale, cum ar fi Războiul de Independență (1877 – 1878), dar și Primul și al Doilea Război Mondial.
Pe 22 decembrie 1989, în timpul Revoluției anticomuniste, imnul s-a auzit pe străzi, intonat de masele uriașe de oameni, întregul popor fiind unit în acest moment crucial.
Ceremonia militară și religioasă organizată cu ocazia Zilei Imnului Național al României, a fost sărbătorita astăzi, 29 iulie, începând cu ora 09:00, pe platoul din Piața Independenței, în program fiind prevăzute acordarea onorului militar, slujba de binecuvântare și rugăciune pentru poporul român, alocuțiune prezentată de subprefectul județului Brăila, doamna Virginia Loredana Badiu. Corul Filarmonicii George Enescu împreună cu Muzica Militară a Garnizoanei Brăila au intonat Imnul Național al României, manifestările fiind încheiate cu defilarea gărzii de onoare.